2- Sediakan kuali leper yang tak melekat
3- Panaskan kuali dengan api kecil hingga kuali benar-benar panas
4- Tuangkan 1 senduk adunan ke dalam kuali, terus mendadar
5- Biarkan hingga permukaannya kering
6- Tak perlu di balikkan
7- Terus angkat
8- Ulang proses yang sama hingga habis semua adunan
Ganache Cream
Rujukan: Buku Temptation of Chocolate Alex Goh
Bahan-bahan
300g whipping cream
500g dark chocolate - dipotong kecil
30g butter
Cara-caranya
1- Masak whipping cream dalam periuk sehingga berbuih kecil ditepi periuk
2- Tutup api
3- Masukkan dark chocolate kacau rata hingga chocolate cair
4- Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sehingga rata dan sebati
5- Biarkan sebentar hingga pekat dan boleh digunakan...(kalau nak masuk dalam peti ais sebentar pun boleh)
Cara penyediannya
1- Pukul Non dairy Whipping Cream hingga kental dan kaku
2- Bentangkan 1 keping crepe
4- Paipkan Whipping Cream di tengahnya
5- Paipkan ganache cream, taburkan serbuk milo, ganache cream
6- Tutupkan semula dengan Whipping Cream
7- Lipatlah crepe
8- Kemudian simpan dalam peti ais sebentar lebih kurang 2-4jam (kat bawah ajerr)
9- Sedia dimakan..... makan sejuk-sejuk >>>> Walla!
Selamat meng'crepe!
Info:: Ganache cream tuu kalau tak done nak buat sendiri boleh ajer beli kat bakery. ..
Ready made, tak perlu nak buat apa punn... tinggal nak sapu ajer kat crepes ataupun roti pun sedap! Tapi kalau buat sendiri lagi sedap~~ Hehehe . . .
ppsstttt >>>>>>> kalau malas nak buat dan berminat nak order ngan Nina pun boleh...
email nina.azlan1@yahoo.com
tempahan sekitar Kuala Lumpur dan kalau nak collect sendiri pick up point kat
Petronas sebelah Giant Batu Caves
TQ